Uitleg Online Monitoring Enphase micro-omvormers

Gefeliciteerd met de aanschaf van uw zonnepanelen en Enhpase micro-omvormer! Hier vindt u een uitgebreide uitleg over het monitoren van de zonnepanelen in combinatie met Enphase omvormers. Bekijk voordat u verder leest eerst onderstaande video om een goed beeld te krijgen van de functionaliteiten van de Enphase omvormers.

Let op: de app op uw eigen telefoon kan er anders uitzien dan de app in het voorbeeld.

1. Hoe werkt uw zonnepanelen Enphase-systeem?

In onderstaande afbeeldingen ziet u stap-voor-stap hoe het Enphase-systeem precies werkt.

 1. Uw zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom
 2. De Micro-omvormer zet de stroom om naar bruikbare (wissel)stroom
 3. De Envoy-S registreert gegevens die de micro-omvormers doorsturen
 4. Vervolgens kunt u de stroom direct verbruiken of terug leveren aan het net

Houdt er rekening mee dat u het totaal aan opwekte zonne-energie in de app ziet, dus ook de energie die u direct gebruikt. Heeft u een slimme meter? Dan wordt de stroom die direct wordt gebruikt niet geregistreerd door de slimme meter.

Uitleg zonnepanelen Emphase-systeem

2. Download de Enphase Enlighten app

U kunt direct de prestaties, uw energieverbruik, opslag en eventuele storingen van uw zonnepanelen monitoren, omdat de Envoy-S verbonden is met het internet. Hiervoor heeft u de Enlighten app van Enphase nodig. Deze kunt u downloaden in de Appstore of Google Playstore.

App Store knop Google Play knop

App installeren
Nadat het systeem is geïnstalleerd ontvangt u een e-mail met instructies om een account aan te maken. Open de app “Enphase Enlighten” en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

  3. Enphase Enlighten: Status

  Start de app en open de ‘Status’-pagina. Deze pagina geeft u een overzicht van de prestaties van uw systeem.

  • Status systeem
   • Systeem normaal: uw systeem werkt zoals het hoort
   • Storing: wellicht is uw Envoy-S niet verbonden met internet of is de schakelaar bij de zonnepanelen groep (nog) niet ingeschakeld
  • Nieuwste kracht & Piekvermogen
   • Nieuwste kracht: meest recente energieproductie
   • Piekvermogen: de hoogste energieproductie die vandaag door uw systeem is gerapporteerd
  • Geproduceerde energie
   • Opbrengst vandaag
   • Opbrengst gister
   • Opbrengst vorig jaar op deze dag
  • Opgewekte energie

   4. Enphase Enlighten: Energie

   Hier vindt u meer informatie over de opgewekte energie, bijvoorbeeld de dagelijkse prestaties van uw zonnepanelen en de opgewekte energie in het verleden (per jaar, maand, week, dag of uur).

   Ook kunt u dagelijkse prestaties vergelijken met andere dagen door aan te geven van welke periode u de historische gegevens wilt inzien. Daarnaast kunt u de opgewekte zonne-energie van de gekozen gegevens en een grafiek van de opbrengst inzien en kunt u vergelijkingen maken.

    5. Enphase Enlighten: Serie

    Hier vindt u verschillende gegevens, zoals monitoring per paneel en verschil in opbrengst. In ‘monitoring per paneel’ vindt u de opbrengst op paneelniveau per dag, maand, jaar en levensduur. Daarnaast kunt u het verschil in opbrengst tussen de zonnepanelen bekijken.

     6. Enphase Enlighten: Menu

     Hier vindt u een overzicht van uw instellingen en kunt u rapporten aanmaken.

     • Rapporten: hier kunt u rapporten van de opbrengst van uw zonnepanelen systeem aanmaken en in Excel naar uzelf mailen. U kunt de volgende rapporten aanmaken: dagelijkse productie, recente productie en maandelijkse productie
     • Sitegegevens: informatie over uw installateur
     • Apparaten: status van uw Envoy-S en micro-omvormers
     • Ondersteuning: contactgegevens BL Zonnepanelen
     • Instellingen: diverse instellingen

      Hoe gebruik ik de Enlighten app?

      Wij hebben een afspeellijst aangemaakt boordevol video’s met meer informatie over de Enphase Enlighten app:

      Enphase App Explainer

      Enphase App: Your status tab

      Enphase App: Solar and batteries

      Enphase App: Your energy tab

      Enphase App: Notifications

      Enphase App: Settings and controls

      Betekenis lampjes op uw Envoy-S

      Door de Envoy-S in uw meterkast te plaatsen, wordt de stroomproductie van uw zonnepanelen correct gemeten. Dit kastje bevat verschillende lampjes voor iedere functie. Meer weten over de betekenis van lampjes op uw Envoy-S? Klik hier!

      Hoe verbind ik de Envoy-S met WIFI?

      Heeft u last van storingen omdat uw Envoy-S niet verbonden is met het internet? Lees hier hoe u uw Envoy-S opnieuw kunt verbinden met het internet.

       Wat is het verschil in opbrengst tussen uw zonnepanelen en een slimme meter?

       Een slimme meter meet enkel de hoeveelheid energie die u inkoopt of teruglevert. Een omvormer meet de hoeveelheid energie in kWh die de zonnepanelen opbrengen en naar de meterkast sturen. Het verschil komt voor uit het feit dat er een heel huis is aangesloten tussen de omvormer en slimme meter.

       Zodra u apparaten in huis gebruikt, zal de zonne-energie als eerst gebruikt worden. Heeft u te weinig zonne-energie opgewekt om al uw apparaten van stroom te voorzien? Dan wordt het restant ingekocht zal de inkoop-teller op de slimme meter gaan lopen. Heeft u zonne-energie over, nadat alle apparaten van stroom zijn voorzien? Dan wordt deze energie terug geleverd aan het net, waardoor de teruglever-teller van de slimme meter lopen.

       Een deel van de opgewekte energie wordt dus direct in huis verbruikt. Dit kunt u eenvoudig berekenen door de productie van zonne-energie volgens de omvormer of monitoring-app te nemen en hier de terug geleverde energie volgens de slimme meter bij af te halen. Het eindresultaat is uw eigen verbruik. Bij de meeste systemen is dat wel 50%.