Thuisbatterij voor zonnepanelen
Wekt u stroom op met zonnepanelen? Dan kunt u deze aan een thuisbatterij koppelen. Een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd, is een grote accu die stroom opslaat zodat opgewekte stroom niet in het net verdwijnt. Door de zonnestroom op te slaan, wordt u als het ware onafhankelijk van het net. BL Zonnepanelen is erkend installateur van zonnepanelen en thuisaccu’s.
Energie opslaan van uw zonnepanelen
De meeste mensen gebruiken ’s ochtends of ’s avonds de meeste energie, terwijl zonnepanelen overdag de meeste stroom opwekken. Hierdoor levert u een deel van uw opgewekte zonnestroom terug aan het net. Dit kan voorkomen worden met een thuisbatterij. Hiermee slaat u uw opgewekte energie op, zodat u dit op een later moment alsnog kunt gebruiken. Een thuisaccu is dan ook zeer efficiënt en kostenbesparend. Wij installeren een thuisbatterij met de juiste capaciteit, die perfect aansluit op uw dagelijkse gebruik.
Laadpaal met zonnepanelen combineren
Combineert u de zonnepanelen op uw dak met een laadpaal? Dan kunt u de stroom die u opwekt gebruiken om uw auto op te laden. Heeft u nog geen zonnepanelen? Investeer dan in zonnepanelen zonder of met eigen investering bij BL Zonnepanelen! Onze laadpaal en zonnepanelen installateurs zorgen ervoor dat uw volledige installatie netjes en compleet geïnstalleerd wordt.
Een thuisaccu voor zonnepanelen
Heeft u nog geen zonnepanelen, maar bent u wel geïnteresseerd in zelf stroom opwekken en opslaan? Investeer dan in zonnepanelen zonder of met eigen investering bij BL Zonnepanelen! Onze thuisaccu en zonnepanelen installateurs zorgen ervoor dat uw volledige installatie netjes en compleet geïnstalleerd wordt.
Wat kost een thuisbatterij?
Thuisaccu’s zijn er in verschillende soorten en maten. De kosten voor een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende elementen, zoals:
- De capaciteit van de thuisaccu
- Het type en merk thuisbatterij
- Extra werkzaamheden
Bent u benieuwd naar kosten van de installatie van een thuisbatterij? Vraag dan een vrijblijvende adviesafspraak aan en ontvang direct een offerte!
Voordelen van een thuisbatterij
1. Eigen stroom opslaan
Met een thuisbatterij kunt u de opgewekte energie van uw zonnepanelen opslaan voor later gebruik. Hierdoor kunt u uw thuisaccu opladen tijdens daluren en de zonne-energie gebruiken tijdens piekuren.
2. Niet afhankelijk van openbare laadpunten
Raakt uw thuisbatterij vol? Dan kunt u de stroom terugleveren aan het net. Dit wordt ook wel salderen genoemd. U verkoopt dan als het ware de stroom terug aan uw energieleverancier.
3. Maandelijkse besparing op uw energierekening
De installatie van een thuisbatterij zorgt voor een directe maandelijkse besparing op uw energierekening. Zo bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en heeft u minder last van stijgende energieprijzen. Daarnaast kunt u tijdens piekuren de opgeslagen stroom uit uw thuisaccu gebruiken.
De Juiste Keuze voor een Batterij: Een Verstandige Investering
Bij de keuze voor een batterij voor je zonne-energiesysteem word je vaak geconfronteerd met een wirwar aan adviezen en aanbiedingen. Veel verkopers beloven gouden bergen en laten je geloven dat je batterij grote winsten kan genereren. Echter, de realiteit is vaak complexer. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen keuze te maken. In deze blog bespreken we de valkuilen en de meest verstandige manier om je batterij in te zetten.
Het Verhaal van Hoge Rendementen
Verkopers promoten vaak batterijen met het vooruitzicht op hoge rendementen door te handelen in stroom. Dit klinkt aantrekkelijk, maar de werkelijke rendementen zijn niet gegarandeerd. Net zoals bij aandelen, kun je geld verdienen met een batterij, maar je kunt ook verliezen.
Om te handelen met een batterij moet deze worden gekoppeld aan een dynamisch energiecontract. Deze contracten spelen in op de wisselende energieprijzen op de markt. Hoewel dit in theorie kan leiden tot hogere winsten, brengen ze ook grote risico’s met zich mee. De energieprijzen kunnen schommelen en onvoorspelbaar zijn, wat het moeilijk maakt dat de energierekening plotseling hard kan stijgen. Vergelijk het maar met aandelen, je kunt veel geld verdienen , maar het risico is ook groter. Als daarnaast het probleem van de dubbele energiebelasting niet wordt opgelost voor 1 januari 2027, wanneer de salderingsregeling wegvalt, is het eventuele rendement sowieso verdwenen.
Een Veiliger Alternatief: Eigen Consumptie Verhogen
Een veel veiligere en verstandiger manier om je batterij in te zetten, is door deze te gebruiken om je eigen energieconsumptie te verhogen. Hiermee vermijd je de heffingen die gepaard gaan met het terugleveren van stroom aan het net en verbeter je het rendement van je zonne-energiesysteem. Door de energie die je zelf opwekt direct te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van energiebedrijven en bespaar je op je energierekening.
Denk aan deze strategie als een spaarrekening. Het rendement is misschien lager dan dat van aandelen, maar het is wel veel veiliger. Je hebt meer controle over je energieverbruik en bent minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Dit leidt tot een stabieler en betrouwbaarder rendement op de lange termijn.
Conclusie
Bij de keuze voor een batterij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de beloofde rendementen, maar ook naar de bijbehorende risico’s. Het gebruik van je batterij om je eigen consumptie te verhogen is een veilige en efficiënte manier om het rendement van je zonne-energiesysteem te optimaliseren. Zo vermijd je onnodige kosten en risico’s, en zorg je voor een stabiele en betrouwbare energietoekomst. Wanneer je meer wilt halen uit je batterij, kun je er ook voor kiezen om ermee te handelen. Echter dan moet je een variabel of vast energiecontract omzetten naar een dynamisch energiecontract. Dit kan idd ertoe lijden dat je meer geld gaat verdienen met je batterij, maar het risico is ook groter. Het grootste risico bij een dynamisch energiecontract is de onzekerheid. De prijzen veranderen steeds, dus ook hoeveel je per dag moet betalen. De prijzen kunnen bijvoorbeeld ineens heel hard stijgen, zoals we eerder hebben gezien tijdens de energiecrisis.
Dynamisch contract met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen? Dan is er geen eenduidig antwoord op de vraag: is een dynamisch contract slim? Dat ligt maar net aan je situatie. Hoeveel zonnepanelen heb je? In welke richting liggen die? En wat is je verbruiksprofiel?
Kies verstandig, en investeer in een batterij die jouw energiebehoeften op een veilige en rendabele manier kan ondersteunen.
Het is volgens ons belangrijk om twee groepen te onderscheiden. Particuliere bezitters van zonnepanelen en particulieren zonder zonnepanelen.
Bestaande zonnepanelen bezitters:
Wij denken dat op dit moment het laaghangende fruit ligt bij mensen met zonnepanelen.
Deze groep heeft al geld verdiend. Deze groep kun je ondersteunen door ze te helpen hun eigen consumptie op te hogen.
Hier leent zich bij uitstek een energiemanager in combinatie met opslag in warmte of elektriciteit.
Baas over eigen energie!
Zorg dat je minder afhankelijk wordt van energiebedrijven en netbeheerders.
Optimaliseer Je Zonnestroom!
Speel in op “onafhankelijkheid”
Met een accu vermijd je de heffingen die gepaard gaan met het terugleveren van stroom aan het net. Door de energie die je zelf opwekt direct te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van energiebedrijven en bespaar je op je energierekening. De meeste mensen hebben een veilig vast of variabel energiecontract. Deze optie gaat hier uitstekend samen mee.
Je hebt meer controle over je energieverbruik en bent minder afhankelijk van de grillen van de energiemarkt. Dit leidt tot een stabieler en betrouwbaarder rendement op de lange termijn.
Handelen met een accu is hier minder evident aangezien deze business case minder goed samengaat met zonnepanelen.
Niet populair ( en wellicht niet commercieel maar zonnepanelen kunnen dan juist in de weg zitten)*.
Daarnaast biedt onze AC accu een extra voordeel voor bestaande zonnepanelen bezitters, omdat je geen omvormer hoeft te vervangen bespaar je hier weer kosten.
Daarnaast biedt de Solarwatt & BMW Battery Flex accu de volgende voordelen:
- Modulaire opbouw
- Reactiesnelheid
- Veiligheid (tweeledig)
- Een systeem, een garantie van een Europese leverancier
Modulaire opbouw
Het SOLARWATT & BMW Battery Flex systeem is ontworpen met een modulaire opbouw. Dit betekent dat je de ideale matrix van batterijmodules kunt samenstellen op basis van je energiebehoefte en het aantal zonnepanelen dat je hebt.
De reactiesnelheid
Een essentieel aspect van een effectieve thuisaccu is de snelheid waarmee deze kan reageren op de vraag naar stroom. Dit vermogen om snel te schakelen is van groot belang om te voorkomen dat er, zelfs voor een kort moment, stroom uit het net wordt gehaald wanneer je huishoudelijke apparaten aanzet.
Stel je voor: je hebt een theekoker die je elke ochtend gebruikt om water te koken. Zodra je de schakelaar omzet, vraagt de koker onmiddellijk een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Een andere veelvoorkomende situatie is het strijken van kleding, waarbij een strijkijzer snel op temperatuur moet komen en daarvoor ook direct veel stroom nodig heeft. In beide gevallen is het cruciaal dat je thuisaccu onmiddellijk stroom kan leveren om aan deze vraag te voldoen.
Het probleem bij een traag reagerende accu is dat er een vertraging optreedt tussen de vraag naar stroom en de daadwerkelijke levering van deze stroom door de accu. Deze vertraging kan ervoor zorgen dat, zelfs al is het maar voor een fractie van een seconde (vaak gaat het zelfs om een aantal seconden), er stroom uit het net wordt gehaald. Dit kan niet alleen leiden tot hogere energiekosten, maar het ondermijnt ook het doel van zelfvoorziening.
Als na afschakeling van het strijkijzer een trage batterij nog even doorgaat met stroom leveren zal die stroom teruggeleverd worden in het net. Dit leidt tot terugleverkosten en de batterij is onnodig eerder leeg.
Een strijkijzer schakelt door zijn thermostaat meerdere keren per minuut in en uit. De Solarwatt& BMW Battery flex is beter in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag naar stroom. De Solarwatt & BMW Battery flex is uitgerust met geavanceerde technologieën en betere controllers, en kunnen vrijwel direct de benodigde energie leveren zonder noemenswaardige vertraging.
Veiligheid
Daarnaast is de Battery Flex de meeste veilige accu in de markt beschikbaar.
https://debestezonnepanelen.nl/het-opkomende-succes-van-thuisaccus-veiligheid-staat-voorop/
Maar ook veiligheid in termen van cybersecurity:
Solar Magazine – Pim Takkenberg: ‘Zonne-energiesector mag belang van cybersecurity niet onderschatten’
https://debestezonnepanelen.nl/waarom-europese-leveranciers-een-veilige-keuze-zijn/
Tot slot Systeemdenken!
De Componenten van Solarwatt compleet systeem:
Glas glas Zonnepanelen: De efficiëntie van zonnepanelen varieert afhankelijk van het type en de kwaliteit. Solarwatt ontwikkelde de nieuwe generatie glas glas zonnepanelen.
Energiemanager: Dit apparaat controleert en optimaliseert het gebruik van de opgewekte elektriciteit, en zorgt voor een evenwicht tussen opwekking, opslag en verbruik.
Thuisaccu: Hier wordt de overtollige energie opgeslagen voor later gebruik, vooral nuttig tijdens periodes zonder zonlicht of wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de productie.
Laadpaal. Gebruikt gewoon de energie van je zonnepanelen om je auto mee op te laden. Programmeer de Solarwatt energiemanager zo dat de accu van je auto wordt opgeladen wanneer de zonnepanelen voldoende opwekken.
Waarom afstemming Belangrijk is
1. Efficiëntie en Capaciteit
Wanneer zonnepanelen, een energiemanager en een thuisaccu op elkaar zijn afgestemd, kunnen ze de opgewekte energie efficiënter benutten. Bijvoorbeeld, hoogefficiënte glas glas zonnepanelen kunnen veel energie produceren, maar zonder een goede energiemanager en accu kan deze energie verloren gaan. De energiemanager moet in staat zijn om de fluctuaties in energieproductie en -verbruik te balanceren, terwijl de accu voldoende capaciteit moet hebben om overtollige energie op te slaan en snel (reactiesnelheid accu) energie te leveren wanneer dat nodig is.
2. Naadloze Communicatie
Een geïntegreerd systeem waarin alle componenten met elkaar communiceren, kan beter inspelen op veranderingen in energiebehoefte en productie. Dit betekent dat de energiemanager real-time informatie moet kunnen uitwisselen met zowel de zonnepanelen als de accu. Hierdoor kan het systeem bijvoorbeeld beslissen om meer energie op te slaan wanneer de zonnepanelen veel opwekken, of juist energie uit de accu te gebruiken tijdens piekuren.
3. Levensduur van Componenten
Wanneer de componenten goed op elkaar zijn afgestemd, kunnen ze elkaars levensduur verlengen. Bijvoorbeeld, een efficiënte energiemanager kan voorkomen dat de accu constant volledig wordt ontladen en opgeladen, wat de levensduur van de accu ten goede komt.
Voorbeeld: Een Niet-Geoptimaliseerd Systeem
Stel je voor dat je een systeem hebt met hoogwaardige zonnepanelen, maar een goedkope energiemanager en een kleine accu. Hoewel de zonnepanelen veel energie kunnen opwekken, kan de energiemanager mogelijk niet alle energie efficiënt verdelen, waardoor een deel verloren gaat. Bovendien zal de kleine accu snel vol raken, waardoor overtollige energie niet wordt opgeslagen maar terug wordt geleverd aan het net of verloren gaat.
Voorbeeld: Een Geoptimaliseerd Systeem
In een geoptimaliseerd systeem zijn de zonnepanelen, energiemanager en accu zorgvuldig op elkaar afgestemd. De energiemanager zorgt ervoor dat de energie van de zonnepanelen optimaal wordt verdeeld tussen direct verbruik en opslag in de accu. De accu is groot genoeg om overtollige energie op te slaan en kan snel energie leveren wanneer dat nodig is. Dit zorgt voor een efficiënt, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem dat het maximale uit elke component haalt.
Mocht er toch iets misgaan, dan heb je een garantie van een Europese leverancier!
Wanneer je met verschillende componenten werkt, bestaat de kans dat producenten naar elkaar gaan wijzen.
Financiering
BL Zonnepanelen kunt u alles vertellen over het financieren van onze duurzame oplossingen.
Thuisaccu en handelen met energie
De groep zonder zonnepanelen is op dit moment een lastige groep aangezien de regelgeving continue wijzigt en er geen duidelijkheid heerst.
Met het huidige beleid ( salderen en heffingen) valt de business case handelen met de accu positiever uitvalt zonder zonnepanelen!
Je kunt namelijk ook gewoon een accu kopen en deze koppelen aan een dynamisch energiecontract.
Dit is de meest voor de hand liggende optie met het huidige salderen. Handelen met een accu terwijl je zonnepanelen hebt is namelijk niet altijd gunstig. Met een dynamisch contract neem je immers niet alleen stroom af tegen uurprijzen, maar lever je eveneens terug tegen diezelfde uurprijzen. En juist op zonnige middagen zijn deze uurprijzen vaak het laagst, waardoor de aanname al gauw is dat je je gemiddeld genomen meer betaalt voor stroom die je ‘s ochtends en ‘s avonds afneemt dan dat je ontvangt voor je teruggeleverde zonnestroom in de middaguren.
NB Er staat een hele dikke waarschuwing in voor handelen met batterij: wanneer salderen in 2027 wordt afgeschaft, heeft dit ook impact op het verdienmodel van de thuisbatterij. Over iedere, van het net geladen kWh moet dan energiebelasting (en zeer waarschijnlijk BTW tenzij je echt heel erg veel gaat handelen en verdienen) worden betaald.
Stel dat je op dit moment niet meer mag salderen, je een 10 kW / 20 kWh thuisbatterij koopt, deze iedere dag inzet en 1,2 cycli per dag maakt, dan zijn de extra kosten 20 kWh x 1,2 cycli x 365 dagen x 0,1088 EB tarief per kWh = 953,24 per jaar exclusief BTW.
Inclusief BTW is het zelfs 1.153,24 per jaar.
Dag verdienmodel, Dit is wel eerlijke informatie!
Solarwatt & BMW biedt deze mogelijkheid ( handelen) ook einde dit jaar.
Onze positie is eerlijke informatie. Je kunt geld verdienen met een accu, alleen moet je oppassen met het garanderen van rendementen!
Want bij de keuze voor een batterij voor je zonne-energiesysteem word je vaak geconfronteerd met een wirwar aan adviezen en aanbiedingen. Veel verkopers beloven gouden bergen en laten je geloven dat je batterij grote winsten kan genereren. Echter, de realiteit is vaak complexer. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en een weloverwogen keuze te maken.
Verkopers promoten vaak batterijen met het vooruitzicht op hoge rendementen door te handelen in stroom. Dit klinkt aantrekkelijk, maar de werkelijke rendementen zijn niet gegarandeerd. Net zoals bij aandelen, kun je geld verdienen met een batterij, maar je kunt ook verliezen. Om te handelen met een batterij moet deze worden gekoppeld aan een dynamisch energiecontract. Deze contracten spelen in op de wisselende energieprijzen op de markt. Hoewel dit in theorie kan leiden tot hogere winsten, brengen ze ook grote risico’s met zich mee. De energieprijzen kunnen schommelen en onvoorspelbaar zijn, wat het moeilijk maakt dat de energierekening plotseling hard kan stijgen. Vergelijk het maar met aandelen, je kunt veel geld verdienen, maar het risico is ook groter. Als daarnaast het probleem van de dubbele energiebelasting niet wordt opgelost voor 1 januari 2027, wanneer de salderingsregeling wegvalt, is het eventuele rendement sowieso verdwenen.
Heb je zonnepanelen? Dan is er geen eenduidig antwoord op de vraag: is een dynamisch contract slim? Dat ligt maar net aan je situatie. Hoeveel zonnepanelen heb je? In welke richting liggen die? En wat is je verbruiksprofiel?
Conclusie
Bij de keuze voor een batterij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de beloofde rendementen, maar ook naar de bijbehorende risico’s. Het gebruik van je batterij om je eigen consumptie te verhogen is een veilige en efficiënte manier om het rendement van je zonne-energiesysteem te optimaliseren. Zo vermijd je onnodige kosten en risico’s, en zorg je voor een stabiele en betrouwbare energietoekomst. Wanneer je meer wilt halen uit je batterij, kun je er ook voor kiezen om ermee te handelen. Echter dan moet je een variabel of vast energiecontract omzetten naar een dynamisch energiecontract. Dit kan idd er toe lijden dat je meer geld gaat verdienen met je batterij, maar het risico is ook groter. Het grootste risico bij een dynamisch energiecontract is de onzekerheid. De prijzen veranderen steeds, dus ook hoeveel je per dag moet betalen. De prijzen kunnen bijvoorbeeld ineens heel hard stijgen, zoals we eerder hebben gezien tijdens de energiecrisis.