Salderen zonnepanelen: wat is het en hoe werkt het?

Het aanschaffen van zonnepanelen is een flinke investering. Ondanks de kosten, kun je flink besparen op je energiekosten en kun je zelfs op je zonnepanelen verdienen! Je kunt de opgewekte energie namelijk verrekenen met je gebruik. Dit wordt ook wel ‘salderen’ genoemd. Wat is salderen zonnepanelen precies en hoe werkt het? Dat lees je in deze blog!

Wat is stroom terug leveren?

Waar voorheen de stroom altijd via eenrichtingsverkeer kwam, maakt een zonne-installatie tweerichtingsverkeer mogelijk. De door jouw zonne-installatie opgewekte stroom kan beide kanten op: als je meer opwekt dan je verbruikt, lever je het overschot aan energie automatisch ook weer terug en andersom. Dit wordt ook wel ‘terug leveren’ genoemd, omdat jij op dat moment leverancier van stroom bent.

Zowel de overheid als jouw energieleverancier hebben geen zicht op jouw zelf opgewekte stroom, ook niet als je een slimme meter hebt. Als je een zonne-installatie een monitoringssysteem bevat, heb je hier zelf wel zicht op.

Wat is salderen?

Een salderingsregeling voor zonnepanelen is de wettelijke verplichting van jouw energieleverancier om jaarlijks de stroom die je terug levert te verrekenen met de stroom die je inkoopt. Je betaalt enkel verbruikskosten, energiebelasting en btw over je netto gebruik. Ook al is je netto verbruik nul, de kosten voor het vastrecht en netwerk betaal je altijd. De vermindering energiebelasting krijg je ten alle tijden en wordt direct verrekend door jouw energiemaatschappij.

Door het plaatsen van zonnepanelen kun je je maandelijkse energiekosten naar beneden bijstellen. Dit kun je eenvoudig regelen door online of telefonisch contact op te nemen met jouw energiemaatschappij. Goed om te weten, is dat de overheid is al jaren bezig is met de salderingsregeling: het wordt ieder jaar een jaar uitgesteld.

Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn

De opgewekte stroom die je direct verbruikt, lever je niet terug aan het net. Financieel gezien is de stroom hierdoor niet meer of minder aantrekkelijk dan de gesaldeerde stroom. In beide gevallen is je voordeel gelijk aan de kilowattuurprijs die je betaalt over de afgenomen stroom: het maakt voor de energiekosten niet uit of de zon wel of niet schijnt als je een apparaat aanzet.

Redelijke terug leververgoeding

Als jouw zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf verbruikt, kan het overschot niet gesaldeerd worden en wordt de terug geleverde stroom verrekend tot je verbruik op nul uitkomt. Je energieleverancier betaalt een vergoeding voor deze overgebleven energie. De leverancier mag zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is.

Vermindering energiebelasting

In Nederland heeft ieder huishouden recht op een vermindering energiebelasting van enkele honderden euro’s, ongeacht je verbruik. Het kan dus zomaar zijn dat je stroomrekening met zonnepanelen negatief uitvalt. Je krijgt dan jaarlijks een bedrag terug van je leverancier. Als je van diezelfde leverancier ook gas afneemt, zal dit bedrag weggestreept worden tegen een hoger bedrag dat je betaalt voor gas.

Wil je meer informatie over de zonnepanelen salderingsregeling of wil je meer te weten komen over salderen? Neemt gerust contact met ons op!