Het verschil tussen 1 of 3 fasen aansluiting

Woonhuizen hebben een 1-fase of 3-fasen aansluiting. Dit houdt in dat er 1 draad of 3 draden van 230V de meterkast binnenkomen. De zwaarte van de aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit er door jouw stroomaansluiting kan. Wat precies het verschil tussen een 1-fase aansluiting en 3-fasen aansluiting is en wat voor invloed dit heeft op jouw stroomverbruik en zonnepanelen vertellen wij je in deze blog!

Wat is een 1-fase?

De meeste woonhuizen in Nederland zijn op het elektriciteitsnet aangesloten met een 1-fase aansluiting. Bij een 1-fase aansluiting komt er via één kabel stroom binnen. De aansluiting is te herkennen aan de hoeveelheid volt: er staat bij een 1-fase aansluiting 220V of 230V op de kWh meter. Een 1-fase aansluiting is geschikt voor een klein huishouden met standaardapparaten en een klein aantal zonnepanelen.

Wat is een 3-fasen?

Bij een 3-fasen aansluiting komt er via drie kabels stroom binnen, deze aansluitingen zijn groter dan de 1-fase aansluitingen. Je energieverbruik wordt verdeeld over 3 fasen, wat erg handig is als je veel apparaten in huis hebt met een hoger energieverbruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sauna of zonnebank.

Welke aansluiting voor zonnepanelen?

Hoeveel stroom je met jouw zonnepanelen op kunt wekken is afhankelijk van de aansluiting in je meterkast. Het is daarom van belang dat wij vaststellen of jouw hoofdaansluiting een 1-fase of 3-fasen aansluiting is.

Aansluiting wijzigen

Heb je zwaardere apparatuur aangeschaft dat meer vermogen nodig heeft? Of wil je zonnepanelen aanschaffen, maar is jouw bestaande 1-fase aansluiting niet voldoende? Dan kun je jouw aansluiting laten verzwaren. Dit kan bijvoorbeeld via https://www.mijnaansluiting.nl/home.

Zonnepanelen aanschaffen?

Twijfel je al een tijdje over de aanschaf van zonnepanelen of wil je meer informatie over wat mogelijk is met jouw aansluiting? Met de huidige energieprijzen is dit hét moment om over te gaan op de aanschaf van zonnepanelen. Wij nemen dit proces volledig voor jou uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.