Vragen over onze producten

Waarom verschilt de opbrengst van mijn zonnepanelen en slimme meter?

Een slimme meter meet de hoeveelheid energie die u inkoopt of teruglevert. Een omvormer meet de hoeveelheid energie in kWh die de zonnepanelen opbrengen en naar de meterkast sturen. Het kan zijn dat hiertussen een verschil ontstaat. Dit komt voort uit het feit dat er een volledig huis is aangesloten tussen de omvormer en slimme meter.

Zodra u apparaten in huis gebruikt, wordt de zonne-energie als eerst gebruikt. Heeft u te weinig zonne-energie opgewekt om al uw apparaten van stroom te voorzien? Dan wordt het restant ingekocht en zal de inkoop-teller op de slimme meter gaan lopen. Heeft u zonne-energie over, nadat alle apparaten van stroom zijn voorzien? Dan wordt deze energie teruggeleverd aan het net, waardoor de teruglever-teller van de slimme meter begint te lopen.

Een deel van de opgewekte energie wordt dus direct in huis verbruikt. Dit kunt u eenvoudig berekenen door de productie van zonne-energie volgens de omvormer of monitoring-app te nemen en hier de teruggeleverde energie volgens de slimme meter van af te halen. Het eindresultaat is uw eigen verbruik. Bij de meeste systemen is dat wel 50%.

Waarom produceert één van mijn zonnepanelen minder dan de andere zonnepanelen?

Het komt regelmatig voor dat zonnepanelen op eenzelfde dak verschillen in energieopwekking. Er zijn meerdere factoren die dit kunnen veroorzaken:

  • Zonnepanelen komen rechtstreeks uit het productiebedrijf en worden niet goed gecombineerd, waardoor de opbrengst 2% tot 5% kan afwijken. Dit is heel normaal.
  • De zonnepanelen die u vergelijkt bevinden zich misschien niet op hetzelfde dak. Hierdoor kan de opbrengst verschillen, omdat ze niet elke dag dezelfde hoeveelheid zon krijgen.
  • Eén van de zonnepanelen kan tijdelijk in de schaduw liggen. Denk bijvoorbeeld aan de schaduw van een boom die precies op een deel van uw zonnepanelen valt.
  • Een variatie in opbrengst van 10% is in bovenstaande gevallen heel normaal.

Is één van uw micro-omvormers vervangen? Dan zal alleen de productie van de nieuwe unit getoond worden. Vanaf het moment dat de nieuwe micro-omvormer geïnstalleerd wordt zijn deze gegevens correct. De energieproductie van voor deze datum kan niet langer worden geraadpleegd.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op!

Kan de montage van mijn zonnepanelen doorgaan als de slimme meter nog niet geplaatst is?

De montage van uw zonnepanelen kan ook zonder slimme meter gewoon doorgaan, tenzij tijdens de technische inspectie duidelijk met u is besproken dat uw huidige meter niet geschikt is voor teruglevering. In alle andere gevallen is uw meter prima in staat om energie terug te leveren aan het net. Een slimme meter heeft dan alleen als voordeel dat u beter inzichtelijk kunt krijgen wat u precies verbruikt en wat u teruglevert.

Ik zie geen opwekgegevens via internet/de app. Wat moet ik doen?

In vrijwel alle gevallen heeft dit te maken met een (tijdelijke) onstabiele internetverbinding. Indien u gebruik maakt van poweradapters, adviseren wij u deze even uit het stopcontact te halen en na 1 minuut terug te plaatsen. Indien u geen gebruik maakt van poweradapters kunt u de omvormer herstellen door op de reset knop te drukken. Lost dit uw probleem niet op? Neem dan contact met ons op via info@blzonnepanelen.nl.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen nog goed werken?

Zodra uw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat deze goed werken. Via onze app kunt u precies zien of uw panelen goed functioneren. Twijfelt u over het functioneren van uw zonnepanelen? Neem dan contact op met BL Zonnepanelen via info@blzonnepanelen.nl.

Mijn zonnepanelen brengen minder op dan verwacht. Werken mijn zonnepanelen nog wel goed?

Wij raden aan om enkel na een volledig jaar naar de totale opbrengst van uw zonnepanelen te kijken. Een periode van één of enkele maanden is te kort. Ook kan het weer hier een grote rol in spelen: in de winter brengen uw zonnepanelen namelijk minder op dan in de zomer.

Ik zie een verschil in opbrengst van mijn zonnepanelen, hoe kan dit?

Het kan voorkomen dat u een verschil in de opbrengst van uw zonnepanelen ziet. Dit kan bijvoorbeeld komen door schaduwvorming. Uw systeem zorgt ervoor dat, ondanks de schaduwvorming, de opbrengst per paneel geoptimaliseerd wordt. Hierdoor heeft de schaduw op één paneel geen invloed op de andere zonnepanelen. Ook bestaat er een verschil in de opbrengst van uw zonnepanelen in de zomer en winter. In de winter is er minder zon.

Leveren zonnepanelen stroom op in de schaduw of bij bewolkt weer?

Tijdens zonnige dagen wekken zonnepanelen meer stroom op dan tijdens bewolkte dagen. Echter is het een misverstand dat zonnepanelen bij bewolking of in de schaduw helemaal geen stroom opwekken. Uw panelen wekken namelijk ook energie op bij diffuus licht, dus in de schaduw of bij bewolkt weer. In de winter wekken uw zonnepanelen dus ook gewoon stroom op.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Zijn uw zonnepanelen vies? Dan kan het een goed idee zijn om uw zonnepanelen te reinigen. Echter is het niet altijd nodig om uw zonnepanelen schoon te maken. Uw zonnepanelen zijn namelijk voorzien van een beschermende laag, waardoor het vuil niet goed aan het paneel kan hechten. Hierdoor spoelt het vuil met de regen van het paneel af. Indien uw zonnepanelen hardnekkig vuil hebben, kan het raadzaam zijn uw zonnepanelen te laten reinigen door een gespecialiseerd bedrijf.

Ik weet een geïnteresseerde voor zonnepanelen wat moet ik doen?

Kent u iemand die geïnteresseerd is in zonnepanelen? Beveel hem of haar dan BL Zonnepanelen aan! Wij belonen uw moeite met €200, die wij na plaatsing op uw rekening storten. U kunt de naam, adresgegevens en telefoonnummer van de geïnteresseerde mailen naar info@blzonnepanelen.nl.

Meer informatie over zonnepanelen zonder of met eigen investering?