Btw op zonnepanelen per 2023 naar 0 procent

Momenteel geldt een btw-tarief van 21 procent op aanschaf en levering van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2023 wordt de btw op zonnepanelen verlaagd naar 0 procent. Waarom en hoe dit precies werkt, lees je in onze blog.

Btw terugvragen

Momenteel kan een consument die zonnepanelen aanschaft de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Het terugvragen van btw brengt echter een berg administratief werk met zich mee. Daarnaast heeft een groot deel van de consumenten geen idee waar ze precies moeten zijn om hun btw terug te vragen. Wil je meer weten over hoe je btw op zonnepanelen kunt terugvragen? Lees hier onze blog.

Nultarief voor zonnepanelen

Het kabinet wilde al een tijd van de heffing af, omdat deze voor zowel particulieren als de Belastingdienst voor hoge administratieve lasten zorgt. De beslissing werd uiteindelijk eind vorig jaar genomen. Door deze beslissing hebben Europese landen nu de mogelijkheid om een nultarief voor zonnepanelen in te voeren. Concreet betekent dit dat consumenten vanaf 1 januari 2023 dus geen belasting meer betalen voor de aanschaf en levering van zonnepanelen.

Aantrekkelijker voor consument

Een bijkomend voordeel is volgens het Kabinet, dat consumenten nu eerder geneigd zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Het afschaffen van het btw-tarief op zonnepanelen kan hierbij helpen. Zonnepanelen zijn momenteel al erg populair door de hoge energietarieven.

Zonnepanelen aanschaffen?

Twijfel je al een tijdje over de aanschaf van zonnepanelen, of wil je graag meer informatie? Of heeft u moeite met de btw-teruggave en btw-aangifte van uw zonnepanelen? Wij nemen dit proces u volledig voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.