Subsidie Zonnepanelen: hoe werkt btw-teruggave op zonnepanelen?

Wie zonnepanelen aanschaft, kan de betaalde BTW terugvragen van de Belastingdienst. Hoe werkt de btw-teruggave en subsidie van zonnepanelen precies? Dat leggen wij je graag uit in deze blog.

Btw zonnepanelen terugvragen

Particulieren die stroom terug leveren aan het netwerk, beschouwt de Belastingdienst als kleine ondernemers. Waarom zij dit doen? In feite is iedereen die een product verkoopt een ondernemer. Voordat de ondernemer het product verkoopt, dient hij de btw in rekening te brengen, om deze vervolgens af te dragen aan de Belastingdienst. Ook mag de ondernemer de btw die hij heeft betaald terugvragen bij de Belastingdienst. De ondernemer meldt het totaal van zijn btw-afdracht en -teruggave in zijn aangifte.

Als jij zonnepanelen hebt, geldt dit net zo. Met jouw zonnepanelen wordt stroom gemaakt: dit verkoop je aan de energieleverancier. Een deel van de stroom wordt direct gebruikt, het andere deel wordt terug geleverd aan het stroomnetwerk. De vergoeding is het bedrag dat wordt afgetrokken van jouw stroomrekening.

Om in aanmerking te komen voor de btw-teruggave, dien je een btw-nummer aan te maken bij de Belastingdienst. Dit btw-nummer heb je nodig om aangifte te kunnen doen. In deze aangifte kun je aangeven hoeveel btw je hebt ontvangen van jouw energieleverancier en hoeveel btw je hebt betaald over je investering.

Forfait

De ontvangen btw hangt af van de hoeveelheid stroomt die je hebt verkocht. Dit is vaak een lastige rekensom, daarom heeft de Belastingdienst de volgende regel ingevoerd: zij schatten het bedrag dat je aan btw hebt ontvangen op basis van het vermogen van jouw zonnepanelen. Hoe meer vermogen aan zonnepanelen je op jouw dak hebt liggen, hoe groter het bedrag dat je aan btw zou hebben ontvangen. Dit noemen ze het ‘forfait’.

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait
< 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100
5001 – 6000 € 120
6001 – 7000 € 140
7001 – 8000 € 160
8001 – 9000 € 180
9001 – 10.000 € 200

KOR: Kleine Ondernemers Regeling

De extra administratieve lasten van de Belastingdienst wegen niet op tegen het bedrag wat zij zouden ontvangen. Daarom is de KOR, ofwel Kleine Ondernemers Regeling tot leven geroepen. Volgens de KOR hoef je geen Btw-aangifte te doen als het bedrag dat je aan BTW moet betalen (ofwel, het forfait) te laag is. Daarom hoef je alleen in het eerste jaar na de installatie van jouw zonnepanelen btw-aangifte te doen en ben je de jaren daarna vrijgesteld van jouw btw-aangifte.

Uitzonderingen subsidie zonnepanelen

Er zijn een aantal situaties waarbij de teruggave btw zonnepanelen anders werkt. Als je al ondernemer bent en een btw-nummer hebt, dient de btw-aangifte voor zonnepanelen tegelijk met je reguliere btw-aangifte gedaan te worden. Je kunt gebruik maken van de KOR als jouw totale omzet kleiner dan € 20.000 is. Woon je samen met iemand die nog geen eigen btw-nummer heeft? Zet dan de zonnepanelen op naam van jouw huisgenoot. Hierdoor kun je gemakkelijk de reguliere procedure voor btw-teruggave zonnepanelen volgen.

Is jouw systeem groter dan 10 kWp? Dan kun je geen gebruik maken van het forfait. Je moet dan bijhouden hoeveel kWh je daadwerkelijk aan jouw energiebedrijf hebt verkocht en hoeveel de btw daarover bedroeg. Op de slimme meter van het netbeheer kun je uitlezen om hoeveel kWh dit precies gaat.

Kost jouw installatie meer dan € 11.900 ex. btw? Dan geeft de Belastingdienst een vrijstelling voor de btw-aangifte. Het totale btw-bedrag dat je hebt ontvangen mag hierbij niet groter zijn dan € 2500: aangezien de btw 21% bedraagt, is de btw alleen € 2500 of meer als de totale aanschafkosten ex. btw groter zijn dan € 11.900. Heb je meer dan € 11.900 voor jouw zonnepanelen betaald? Dan zal je 5 jaar lang ieder jaar btw-aangifte doen.

In het eerste jaar heb je recht op btw-teruggave, minus het forfait. In de 4 jaren daarna blijf je dit forfait te betalen. Daarna kun je alsnog verzoeken om toepassing van de KOR, zodat je vrijgesteld wordt van btw-aangiftes.

Regelen van subsidie op zonnepanelen uit handen geven?

Moeite met de btw-teruggave van uw zonnepanelen? Heeft u liever dat wij dit volledige proces voor je uit handen nemen? Wij ontzorgen u volledig en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.