Wat is het verschil in opbrengst tussen zonnepanelen en een slimme meter?

Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen of bent u van plan om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel de opgewekte energie precies oplevert. Dit kan met een slimme meter, of via het uitlezen van de omvormer. Hier zal dus altijd een verschil tussen zitten. Hoe dit precies werkt, leggen wij u uit in deze blog!

Manieren van meten

U kunt de opbrengst van uw zonnepanelen op meerdere manieren meten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme meter, die inzicht geeft in hoeveel stroom u teruglevert aan het net. Aan de energieverbruiksoverzichten kunt u maandelijks zien hoeveel energie u heeft gebruikt en hoeveel u heeft teruggeleverd. Het meten kan ook via een omvormer. Een omvormer is een elektronisch apparaat dat een gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Een omvormer is dus altijd nodig om de stroom die uw zonnepanelen opwekken te kunnen omzetten in stroom die u in huis kunt gebruiken..

Verschil in opbrengst

Ziet u een verschil in de opbrengst tussen uw zonnepanelen en slimme meter? Een slimme meter meet enkel de hoeveelheid energie die u inkoopt of teruglevert. Een omvormer meet de hoeveelheid energie in kWh die de zonnepanelen opbrengen en naar de meterkast sturen. Het verschil komt voor uit het feit dat er een heel huis is aangesloten tussen de omvormer en slimme meter. De stroom die u opwekt met de zonnepanelen gaat dus eerst naar de apparaten die stroom nodig hebben in uw huis. Pas als er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt gaat het via de slimme meter terug naar het netwerk.

Hoe werkt het terugleveren?

Zodra u apparaten in huis gebruikt, zal de zonne-energie als eerst gebruikt worden. Heeft u te weinig zonne-energie opgewekt om al uw apparaten van stroom te voorzien? Dan wordt het restant ingekocht zal de inkoop-teller op de slimme meter gaan lopen. Heeft u zonne-energie over, nadat alle apparaten van stroom zijn voorzien? Dan wordt deze energie terug geleverd aan het net, waardoor de teruglever-teller van de slimme meter begint te lopen.

Een deel van de opgewekte energie wordt dus direct in huis verbruikt. Dit kunt u eenvoudig berekenen door de productie van zonne-energie volgens de omvormer of monitoring-app te nemen en hier de terug geleverde energie volgens de slimme meter bij af te halen. Het eindresultaat is uw eigen verbruik. Bij de meeste systemen is dat wel 50%.

Interesse?

Twijfelt u over de aanschaf van zonnepanelen? Met de huidige energieprijzen is dit hét moment om over te gaan op de aanschaf van zonnepanelen. Wij nemen dit proces volledig voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.