Nieuwe, slimme energiemanagementsoftware voor zonnepanelen eigenaren

Enphase Energy introduceert de IQ Energy Management software, die direct beschikbaar is voor huiseigenaren met Enphase-zonnepanelen en een dynamisch energiecontract. Deze slimme software, ondersteund door kunstmatige intelligentie en machine learning, houdt rekening met actuele stroomprijzen en voorspelt het energieverbruik van gebruikers.

Gratis bij dynamisch energiecontract

De software is gratis voor huishoudens met een dynamisch energiecontract. In Nederland zijn er bijna 300.000 huishoudens die hieronder vallen. Hierdoor kunnen zij automatisch de goedkoopste stroom gebruiken en de terugverdientijd van zonnepanelen tot 2 jaar verkorten.

Geen kosten terugleveren stroom

Roel de Krom van Enphase Energy verwacht vanwege de kostenbesparing een toename van dynamische energiecontracten. Bovendien zijn er geen kosten voor het terugleveren van stroom bij deze contracten. De software kiest de voordeligste stroombron, of dat nu zonne-energie of netstroom is. Bij aanwezigheid van een thuisbatterij, wordt deze automatisch opgeladen bij lage prijzen en ontladen bij hoge prijzen. Ook warmtepompen en laadpalen kunnen binnenkort worden aangestuurd door de software.

Live inzicht in gebruik

De software voorkomt ook dat huishoudens moeten betalen voor het opwekken van zonne-energie bij negatieve stroomprijzen, door de zonnepanelen automatisch uit te schakelen. Via de Enphase-app hebben huiseigenaren live inzicht in hun energieopwekking, -verbruik, en teruglevering.

Tot 2 euro per kilowattuur besparen

De nieuwe software-update is eenvoudig te activeren en draagt bij aan het verminderen van onbalans op het stroomnet. Aan het einde van het jaar wordt een update verwacht waarmee gebruikers automatisch kunnen handelen in energie op de onbalansmarkt, wat volgens Enphase Energy tot 2 euro per kilowattuur kan besparen.

Zonnepanelen en/of een thuisbatterij aanschaffen?

Wilt u meer informatie over onze zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij? Wij nemen het volledige proces voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen en thuisbatterijen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.