Het prijsplafond en jouw zonnepanelen in 2023

Sinds 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie. Hierbij stelt het Kabinet een maximaal tarief in voor stroom- en gasprijzen tot aan een bepaald verbruik. Begin januari was het nog onduidelijk hoe de overheid dit prijsplafond precies zou inrichten voor woningen met zonnepanelen. Inmiddels is er goed nieuws: het prijsplafond voor stroom geldt in 2023 na toepassing van de salderingsregeling en daarmee over het netto-verbruik van huishoudens met zonnepanelen. Hoe dit werkt, lees je in deze blog!

Het prijsplafond en salderen

Per 1 januari is het prijsplafond ingegaan, wat betekent dat huishoudens een vaste prijs van 40 cent per kWh betalen tot een verbruik van 2.900 kWh per jaar. Voor alles wat je daarboven gebruikt, betaal je de marktprijs. Als je zonnepanelen op je woning hebt, geldt het plafond pas na het salderen.

Hoe werkt dit precies?

Om de situatie wat inzichtelijker te maken, hebben wij een aantal voorbeelden voor je opgezet.

Voorbeeld 1

Een huishouden levert 3.000 kWh terug en neemt 4.000 kWh af bij de energieleverancier. De netto-afname na het salderen is 1.000 kWh. Hiermee valt de afname volledig onder het prijsplafond.

Voorbeeld 2

Een huishouden levert 5.000 kWh terug en neemt 2.000 kWh af bij de energieleverancier. Er is hierbij geen sprake van een netto-teruglevering. Het prijsplafond is voor dit huishouden dan ook niet van toepassing.

Zonnepanelen aanschaffen

Wilt u meer informatie over de zonnepanelen of wilt u meer te weten komen over salderen? Twijfelt u over de aanschaf van zonnepanelen? Wij nemen het volledige proces voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.