Energiekosten 2024 voor veel huishoudens omhoog

In 2024 zullen grote veranderingen op het gebied van energiekosten plaatsvinden. Zo verdwijnen het prijsplafond en de energietoeslag en gaat de belasting op gas flink omhoog, maar wordt de belasting op stroom verlaagd. Voor netbeheer gaat u in 2024 juist meer betalen. Dit betekent dat veel huishoudens – op basis van de huidige energieprijzen – volgend jaar meer kwijt zijn aan gas en elektriciteit. Zonnepanelen kunnen een goede oplossing zijn om stijgende energieprijzen te voorkomen. Wij vertellen u hier alles over in dit artikel!

Geen prijsplafond en energietoeslag

Met het prijsplafond betaalt u voor de eerste 1.200 kuub gas die u gebruikt nooit meer dan € 1,45 per kuub. Voor elektriciteit geldt een maximale prijs van € 0,40 per kilowattuur (kWh) voor de eerste 2.900 kWh. Vanaf 1 januari 2024 vervalt dit prijsplafond. Als de energieprijzen volgend jaar stijgen, betekent dit dat u eventuele extra kosten zelf moet betalen.

In 2024 verdwijnt ook de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen. In 2022 en 2023 konden die nog voor de jaarlijkse bijdrage van €800 in aanmerking komen. Volgend jaar moeten deze groepen het dus zonder dit extraatje doen. Wel hebben energieleveranciers en de Rijksoverheid aangekondigd dat zij het Tijdelijk Noodfonds Energie komende winter willen heropenen. Wat precies de voorwaarden zijn, is nog niet bekend.

Belasting op energie

De belasting op gas gaat in 2024 omhoog. Inclusief de btw bedraagt deze volgend jaar bijna € 0,71 per kuub. Daardoor gaat u per 1.000 kuub gas ruim € 100 meer ‘gasbelasting’ betalen. Voor elektriciteit daalt de belasting juist met ruim 2 cent per kWh, wat neerkomt op zo’n € 20 besparing per 1.000 kWh. In zo’n situatie zijn zonnepanelen dan ook zeer voordelig!

Netbeheer duurder

De kosten van uw gas- en stroomaansluiting gaan omhoog. Afhankelijk van uw netbeheerder kunnen de totale kosten oplopen met 5% tot 10%. Alleen al voor de aansluiting – dus zonder gas of stroom – komt u in 2024 uit op een bedrag tussen de € 420 en € 600 per jaar. De stijging is volgens de netbeheerders nodig omdat er in 2022 en 2023 te weinig is berekend en omdat de inkoopkosten zijn gestegen. Eind november zijn de definitieve tarieven voor volgend jaar bekend.

Stijging van € 170 per jaar

Door al deze wijzigingen moet een gemiddeld huishouden rekening houden met een kostenstijging van € 170 per jaar. Dat blijkt uit berekeningen op basis van het Belastingplan en gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Stijgt de prijs van energie en heeft u een flexibel contract? Dan kan dit bedrag hoger uitvallen. Daalt de prijs, dan bent u met een flexibel contract juist beter af.

Verduurzamen loont!

De beste strategie voor nu en de toekomst is om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Verduurzamen loont, zeker met de hoge subsidies die de overheid beschikbaar stelt. Stap daarom zo snel mogelijk over op zonnepanelen! BL Zonnepanelen werkt uitsluitend met de beste zonnepanelen van de hoogste kwaliteit. Onze zonnepanelen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en hebben een hogere opbrengst en duurzaamheid dan standaard zonnepanelen. Daarnaast kunt u de zonnepanelen aanschaffen zonder of met eigen investering!

Besparen met zonnepanelen in 2024?

Twijfelt u over de aanschaf van zonnepanelen? Met de huidige energieprijzen en toekomstige prijsveranderingen is dit hét moment om over te gaan op de aanschaf van zonnepanelen. Wij nemen dit proces volledig voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

*Bron: Henk Blom | Adviseur BL Zonnepanelen | 17 november 2023