Stroom terugleveren mag zonnepanelen eigenaren geen geld meer kosten, vindt NSC-Kamerlid Wytske Postma. Het wetsvoorstel kreeg steun van PVV, VVD en BBB. Daarmee heeft het een meerderheid bereikt. Daarnaast wil VVD-Kamerlid Silvio Erkens namens de toekomstige coalitie een motie indienen om deze kosten te verbieden, na de afschaffing van de salderingsregeling in 2027.
Geen boete voor terugleveren
Op dit moment hanteren bepaalde energieleveranciers een negatieve terugleververgoeding. Dit betekent dat consumenten moeten betalen voor het terugleveren van stroom. De Tweede Kamer vindt dat het terugleveren van stroom geen geld mag kosten en dat de terugleververgoeding dus niet negatief mag zijn. Op deze manier willen de coalitiepartijen voorkomen dat zonnepanelen eigenaren hun panelen uitschakelen op zonnige momenten.
Nieuwe wet
De Eerste en Tweede Kamer moeten de nieuwe wet eerst behandelen. De energiewet bestaat uit de volgende belangrijke onderwerpen:
- Verbeterde bescherming van energieconsumenten, zoals heldere en transparante voorwaarden bij energiecontracten.
- Nieuwe regels voor het delen van gegevens tussen consumenten, energiebedrijven en netbeheerders.
- Kansen om zelf actief deel te nemen aan de energiemarkt, bijvoorbeeld via energiegemeenschappen.
Saldering afgeschaft per 2027
Daarnaast hebben de coalitiepartijen vorige week in een akkoord afgesproken dat de salderingsregeling per 2027 in één keer wordt afgeschaft. Via deze regeling was het voor zonnepanelen eigenaren mogelijk om de stroom die zij opwekken en niet gebruiken, terug te leveren aan het openbare net, in ruil voor een vergoeding. Hierdoor is het voor zonnepanelenbezitters zeer lucratief om een thuisbatterij aan te schaffen. BL Zonnepanelen kan u hierin volledig begeleiden.
Zonnepanelen aanschaffen
Wilt u meer informatie over onze zonnepanelen? Twijfelt u over de aanschaf van zonnepanelen? Wij nemen het volledige proces voor u uit handen en regelen alles op het gebied van zonnepanelen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.